معرفی دوره
دوره آموزش گوگل آنالیتیکس مناسب کسانی است که تا پیش از این با این ابزار مهم سئو کار نکرده اند. در این دوره از ابتدا با مفاهیم مربوط به تحلیل داده های سایت و کار با نرم افزار Google Analytics آشنا خواهید شد.
از آن جایی که در تدوین این دوره آموزشی از منابع شرکت گوگل و آخرین تغییرات گوگل آنالیتیکس استفاده شده است، کسانی هم که پیش از این از Google Analytics استفاده کرده اند و تجربه کاری در این زمینه دارند، نیز، مطالب و نکته های جدیدی را برای یادگیری بیشتر خواهند یافت.
در ابتدای این دوره به این سؤال پاسخ داده میشود که گوگل آنالیتیکس چیست و چگونه کار میکند و چرا مهم است؟ همچنین با نحوه ساختن اکانت گوگل آنالیتیکس آشنا خواهید شد. در ادامه کار با محیط کاربری گوگل آنالیتیکس را به صورت کامل خواهید آموخت. این که چگونه گزارشهای گوگل آنالیتیکس را بخوانیم، از مباحث مقدماتی این دوره آموزشی است.
در تمامی این دوره با مثالها، نکتهها، پرسش و پاسخ و تمرینهای مختلف، کاربردیترین مطالب را به شما آموزش خواهیم داد.
تاریخ شروع دوره: ۹۷/۱۱/۲۰
تاریخ آخرین بروز رسانی: ۹۷/۱۱/۲۴
دلایل اهمیت گوگل آنالیتیکس
در صورتی که بخواهید مشتریان کسب و کار آنلاین خود را بهتر بشناسید، نیاز به استفاده از ابزارهای تحلیل کاربران در وب سایت دارید. در حال حاضر Google Analytics مهمترین ابزار در این زمینه است. با استفاده درست و حرفه ای از این ابزار به نقاط قوت و ضعف وب سایت خود پی میبرید. همچنین با این که کاربران در وب سایت شما به دنبال چه چیزی هستند، آشنا خواهید شد. تمامی این داده ها باعث می شوند که بتوانید تصمیمهای درستی برای موفقیت و پیشبرد اهداف کسب و کار آنلاین خود بگیرید.
Google Analytics چگونه کار میکند؟
Google Analytics پلتفرمی است که داده ها را جمع آوری و کامپایل کرده و در قالب گزارشهای مفید به شما ارائه می دهد. برای اینکه سرویس گوگل آنالیتیکس بتواند وب سایت شما را جهت جمع آوری این دادهها بررسی و دنبال کند، باید در ابتدا یک اکانت گوگل آنالیتیکس بسازید. پس از آن باید یک کد کوتاه جاوا اسکریپت را به صفحات وب سایت خود اضافه کنید. هر زمان که کاربری از یکی از صفحات وب سایت شما بازدید میکند، آن کد کوتاه جاوا اسکریپت، اطلاعاتی را درباره نحوه تعامل آن کاربر با آن صفحه جمع آوری میکند. به این کد اصطلاحا Tracking Code می گویند.
مثلا برای یک فروشگاه اینترنتی، دادههایی مانند اینکه چه تعداد از کاربران از صفحه فروش موبایل و چه تعداد از صفحه فروش لپ تاپ دیدن کرده اند، مراحل خرید را به اتمام رسانده اند.
همچنین گوگل آنالیتیکس داده هایی را نظیر داده های زیر، جمع آوری و تحلیل می کند:
۱ – بازدیدکنندگان با چه مرورگرهایی از وب سایت دیدن میکنند. ( گوگل کروم، فایرفاکس و … )
۲ – بازدیدکنندگان با چه ابزاری ( Device ) وارد وب سایت شده اند. ( کامپیوتر شخصی، موبایل و … )
۳ – بازدیدکنندگان از چه سیستم عاملی استفاده میکنند. ( ویندوز، لینوکس و … )
۴- کاربران از کجا و چه راهی وارد وب سایت شما شدهاند. ( موتورهای جستجو، کلیک روی تبلیغات، لینکهای ایمیل مارکتینگ و … )
گوگل آنالیتیکس تمامی این دادهها را در بازههای زمانی به نام Session جمع آوری میکند. یک Session از زمانی شروع می شود که یک کاربر وارد یکی از صفحات وب سایت شما که دارای Tracking Code است، شود. در صورتی که کاربر تا ۳۰ دقیقه هیچ فعالیتی نداشته باشد، Session به پایان میرسد. اگر کاربر بعد از اینکه Session به پایان رسید به وب سایت بازگردد، یک Session جدید شروع میشود.
از گوگل آنالیتیکس تنها برای وب سایتها استفاده نمیشود، بلکه برای اپلیکیشنهای موبایل و دیگر سرویسهای آنلاین نیز میتوان از این ابزار استفاده کرد.
Tracking Code، دادهها را پس از جمع آوری برای تحلیل و ارائه گزارش به گوگل آنالیتیکس ارسال میکند. شما میتوانید تنظیمات را به دلخواه خود تغییر داده و مشخص کنید که چه داده هایی تحلیل شوند. به عنوان مثال میتوانید تعیین کنید که دادهها از یک کشور یا یک محدوده جغرافیایی خاص که برای کسب و کار شما مهمتر است، جمع آوری و تحلیل شود. به این ترتیب گزارشهای دقیقتری را مبتنی بر نیازهای کسب و کار خود دریافت خواهید کرد.
ساختار اکانت گوگل آنالیتیکس
حال که با نحوه جمع آوری داده ها آشنا شدید، وقت آن است که با نحوه سازماندهی اکانت گوگل آنالیتیکس آشنا شوید. تمامی اکانتهای گوگل آنالیتیکس شما میتوانند تحت یک Organization گروه بندی شوند، که البته این مورد اختیاری است. اما انجام این کار به شما اجازه مدیریت چندین اکانت گوگل آنالیتیکس را تحت یک گروه میدهد. کسب و کارهای بزرگ و آژانسهای دیجیتال مارکتینگ معمولا باید چند اکانت مختلف داشته باشند. در نتیجه نیاز به مدیریت اکانتها تحت یک Organization برای این گونه کسب و کارها بیشتر احساس میشود.
Account- Property- View
زمانی که شما یک Account درست میکنید، به صورت اتوماتیک یک Property نیز ایجاد میشود که درون آن Property یک View برای اکانت وجود دارد.
البته هر Account میتواند چندین Property و هر Property میتواند چندین View داشته باشد. (لطفا به شکل زیر توجه کنید.)
ساختاری با چند Property و چند View به شما این اجازه را میدهد که مجموعه ای از دادهها را به گونه ای سازمان دهی کنید که بهترین و منظمترین آنالیزها را از وضعیت کسب و کار خود دریافت کنید.
اینکه چه نوع داده ای از وب سایتهای شما جمع آوری شود، توسط اکانت گوگل آنالیتیکس تعیین میشود. همچنین اینکه چه کسانی به این دادهها دسترسی داشته باشند نیز توسط Account مدیریت میشود. معمولا بهتر است برای کسب و کارهای متمایز و یا واحدهای مختلف یک کسب و کار، به صورت جداگانه اکانت آنالیتیکس ایجاد کنیم. هر اکانت Google Analytics حداقل یک Property دارد. هر Property نیز با استفاده از یک Tracking ID منحصر به فرد میتواند دادهها را مستقل از Property های دیگر جمع آوری کند.
اگر برای یک Account چند Property مختلف ایجاد کنید، میتوانید داده هایی را از وب سایتهای مختلف، اپلیکیشنهای موبایل و دیگر امکانات دیجیتالی که در تعامل با کسب و کار شما هستند، جمع آوری کنید. به عنوان مثال فرض میکنیم که شما یک فروشگاه اینترنتی دارید که مشتریان آن در سراسر جهان هستند. در نتیجه ممکن است بخواهید برای مناطق مختلف دنیا Property های جداگانهای ایجاد کنید. این کار به شما این امکان را میدهد که به آسانی دادههای هر بخش از کسب و کار خود را مشاهده کنید.
نکته: در نظر داشته باشید که امکان مشاهده دادههای Property های جدا از هم، به صورت یکجا و تجمیع شده وجود ندارد.
همانگونه که هر اکانت میتواند چند Property مختلف داشته باشد، هر Property نیز میتواند چندین View داشته باشد. شما با تنظیم فیلترهایی میتوانید تعیین کنید که گزارشهای یک View شامل چه دیتاهایی باشد. بیایید به مثال فروشگاه آنلاین برگردیم. مثلا میتوانیم یک View برای دادههای تمام مناطق جغرافیایی ایجاد کنیم. سپس برای هر منطقه جغرافیایی نیز یک View جداگانه ایجاد کنیم. همچنین اگر بخواهیم دادههای مربوط به ترافیک خارجی فروشگاه را ببینیم، ( ترافیکی که فعالیتهای کارمندان فروشگاه را شامل نمیشود. ) میتوانیم یک View ایجاد کنیم که ترافیک داخلی را بر مبنای IP address فیلتر کند. بدین ترتیب دادههای مربوط به کارمندان فروشگاه آنلاین، تاثیری بر گزارشهای ما نمیگذارد.
یکی دیگر از ویژگیهای View این است که امکان تعریف هدف یا Goal را به شما میدهد. یک Goal میتواند به تعداد کاربرانی که از طریق خبرنامه ایمیلی در وب سایت ثبت نام کردهاند و یا تعداد فروشهای یک محصول مربوط شود. مبحث Goal و Conversion در درسهای بعدی به صورت کامل بررسی خواهند شد.
نکته: هنگام اعمال تنظیمات روی Account، Property ها و View ها دقت کنید. زیرا که امکان تغییر داده ها پس از جمع آوری و پردازش آنها توسط Google Analytics را ندارید.
مدیریت دسترسیها
پیش از اینکه بخواهیم، مدیریت دسترسیها را بررسی کنیم، لازم است تا چند نکته مهم درباره View را به شما بگوییم:
- دیتای هر View شامل زمان ایجاد آن به بعد میشود.
- پس از حذف یک View مدت زمان کوتاهی برای بازگردانی آن وقت داریم.
- بازگردانی View حذف شده، تنها توسط ادمین میتواند انجام شود.
- اگر در مدت زمان تعیین شده، بازگردانی انجام نشود، View به صورت دائمی حذف خواهد شد.
شما میتوانید به کاربران دیگر برای هرکدام از سطوح account، Property و View دسترسی بدهید. در نظر داشته باشید که اگر کاربری تنها به View دسترسی داشته باشد، نمیتواند به Property و account مرتبط با خود که سطوح بالاتر هستند، دسترسی پیدا کند.
برای تعیین دسترسیها برای هر کاربر، کافی است که از تب Admin گزینه User Management را انتخاب کرده و سپس به هر کاربر دسترسیهای لازم را بدهید.
انواع دسترسیها عبارتند از:
- Manage Users
- Edit
- Collaborate
- Read & Analyze
در درسهای بعد با این گزینهها بیشتر آشنا خواهید شد.
ساختار دوره آموزش Google Analytics
در درسهای قبلی با ساختار کلی گوگل آنالیتیکس آشنا شدید. از این درس به بعد وارد محیط کاربری گوگل آنالیتیکس خواهیم شد و تک تک بخشهای آن را به ترتیب بررسی خواهیم کرد.
در این درس با گشتن در محیط گوگل آنالیتیکس، شما را با فضای کاری این ابزار آشنا خواهیم کرد. به این ترتیب چشم انداز قسمت های بعدی و روش آموزش گوگل آنالیتیکس در این دوره، برای شما روشنتر خواهد شد.
پس از اینکه وب سایت خود را به گوگل آنالیتیکس معرفی کردید و با توجه به موضوع درس قبل، اکانت ادمین را ساختید، با هر بار رفتن به این آدرس ، نمای صفحه خانه را مطابق شکل زیر مشاهده خواهید کرد.
در قسمت شماره ۱ با کلیک روی عبارت All Web Site Data پنجرهای به شما نمایش داده میشود که در آن تمامی Accountها به همراه Propertyها و Viewهای آنها مشاهده میشود. در این قسمت میتوانید View مورد نظر خود را انتخاب کنید. پس از انختاب View مورد نظرتان، دیتاهای مربوط به آن را در صفحه اصلی داشبورد خواهید دید.
پس از انتخاب View، با کلیک روی هر کدام از گزینههای قسمت ۲ تصویر بالا (سایدبار) اطلاعات بخش شماره ۳ تصویر تغییر خواهد کرد. در درسهای آینده به ترتیب تمامی گزینهها را از گزینه Home تا Admin بررسی کرده و آموزش خواهیم داد.
به عنوان مثال با کلیک بر روی گزینه Home ده باکس مختلف مشاهده میکنیم که هر کدام از این باکسها گزینههای خودشان را دارند و دادههای خاصی را به نمایش میگذارند. مثلا باکس اول در این قسمت، Google Analytics Home نام دارد که در زیر مجموعه آن، گزینههای دیگری مانند Users ، Sessions ، Bounce Rate ، Session Duration وجود دارد. تمامی این گزینهها در درسهای بعدی به صورت کامل آموزش داده خواهند شد. در این آموزشها با اهمیت هر کدام از این معیارهای تحلیل بازدید وب سایت آشنا خواهید شد.
در درسهای پایانی نیز نکات باقیمانده و نهایی را آموزش خواهیم داد. این ساختار دقیقا مانند ساختار دوره آموزش گوگل سرچ کنسول (رابط کاربری جدید) آکادمی ماهان سرور است.
برخی از نکات و آموزشهای عملی گوگل سرچ کنسول و گوگل آنالیتیکس، در دوره آموزش پروژه محور وردپرس آکادمی ماهان سرور ارائه خواهند شد. به تمامی خوانندگان گرامی توصیه میکنیم که این دوره آموزشی پروژه محور را دنبال کنند.